Politologul Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectul de anulare reciprocă al grevelor simultane: ”O să ducă la neantizarea ideii de protest social”. ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte”, susține analistul, pentru ca cerințele profesorilor să nu fie afectate, iar Guvernul să spună: ”Ne pare rău, nu avem bani”.
Profesorul și analistul politic Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectele sociale pe care le-ar putea avea organizarea grevelor simultane. Deși sindicatele din învățământ continuă greva și nu au ajuns încă la un acord cu Guvernul, mai multe sindicate au amenințat că își vor sista activitatea în perioada următoare.
Federația Sanitas a început demersurile legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, sindicatele de la CFR amenință cu proteste și oprirea trenurilor, de la 1 iulie, dacă Guvernul nu aprobă bugetele cu majorări salariale, iar reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor a transmis că, dacă solicitările nu le sunt luate în calcul, au soluții pentru a bloca sistemul.
Andrei Țăranu susține că ”sindicatele din educație ar fi trebuit să negocieze și să discute cu celelalte sindicate ca greva din educație să nu fie «parazitată» de alte greve”.
Dacă vor apărea prea multe greve în același timp, evident, Guvernul o să spună, pe bună dreptate, «ne pare rău, nu avem bani»”, susține profesorul.
”Situația este, fără discuții, proastă, dar lucrurile se fac eșalonat. Nu le poți face pe toate în același timp și, repet, asta o să ducă la neantizarea ideii de protest social”, a menționat Andrei Țăranu referitor la protestele și grevele cu care au amenințat celelalte sindicate, în timpul negocierilor în desfășurare, declanșate de profesori.
Amintind de perioada în care angajaților din sănătate li s-au mărit salariile, iar cei din educație nu au avut revendicări simultane, politologul Andrei Țăranu a menționat că ”în condițiile acestea, cadrele medicale ar putea să mai aștepte”:
”Pur și simplu, să mai aștepte până în toamnă. Dacă toți or să iasă, nimic nu o să iasă bine”, a explicat Andrei Țăranu. Reacția celorlalte sindicate, în timpul grevei profesorilor, la nivel social are efectul a ceea ce ”înainte, acum multă vreme se numea spărgător de grevă”, susține politologul.
Prelungirea grevei din educație presupune și susținerea financiară a dascălilor, deoarece aceștia nu-și primesc salariul pe perioada protestelor. Politologul Andrei Țăranu a vorbit despre posibilitatea sindicatelor de a susține financiar salariile profesorilor pentru un interval de timp de 1-2 luni, dar acest scenariu ”ar conduce la blocarea completă a sistemului educațional” la nivel social, a menționat acesta.
”Din nefericire, ca toate instituțiile din România, sindicatele sunt foarte puțin transparente. Ele iau bani. Teoretic, în perioada asta, sindicatele ar putea să acorde ajutoare financiare cadrelor didactice care sunt expuse. Pe de altă parte, și banii aceștia se strâng de mult. Chiar sunt fonduri să susții toate cadrele didactice să spunem încă o lună, două, să le acoperi salariile doar din ce au adunat până acum.
Întrebarea este dacă sistemul își permite să piardă încrederea elevilor și a părinților. Aici bătălia sigur că va fi foarte dură”, a explicat profesorul și analistul politic Andrei Țăranu, opțiunile pe care profesorii le au la îndemână pentru a-și susține drepturile în continuare.
Citește și: